Om Solvikingarna

Solvikingarna är en klubb för långdistanslöpning, med löpare på alla ambitionsnivåer. Med sina cirka 300 medlemmar är Solvikingarna en av Sveriges mest aktiva löparklubbar räknat i antalet tävlingsstarter.

Solvikingarna har i flera år varit den klubb med flest deltagare i Göteborgsvarvet och Lidingöloppet. För andra året i rad korades klubben 2011 av journalisten och löparen Björn Suneson som Sveriges bästa klubb på långdistanslöpning (marathon och halvmarathon) bland veteraner – löpare 35 år och äldre.

Solvikingarna arrangerar varje år tre stora löptävlingar: Göteborgs Marathon med halvmarathon andra lördagen i oktober, Sylvesterloppet på nyårsafton och  Midnattsloppet i Göteborg.

Klubbens verksamhet kretsar kring löpträning på alla ambitionsnivåer, med ledarledda träningspass fem dagar i veckan, året runt. Alla fyllda 16 år är välkomna att delta, yngre i målsmans sällskap. Klubbens träningsverksamhet utgår från klubbstugan i Skatås med adress Terränglöparen 13 (vägbeskrivning hittar du här). Här hittar du också klubbens kansli.

Utöver den ordinarie träningen ordnar klubben träningshelger, temakvällar, klubbmästerskap och andra tävlingar som är öppna för även andra än medlemmar. Klubben arrangerar också resor till stora tävlingar utanför Göteborg, som exempelvis Lidingöloppet. I samarbete med Göteborgsvarvet ordnas även särskilda löparkvällar och långpass, under både höst och vår, riktade till alla som vill förbättra sin löpform.

I Solvikingarnas stadgar betonas att klubbens verksamhet syftar till att utveckla människor positivt både fysiskt, psykiskt, socialt och kulturellt. En god hälsa ger ett rikare liv. Rökning, alkohol och andra droger är förbjudet inom klubbens verksamhet.

Föreningen grundades den 17 januari 1962. Namnet Solvikingarna bottnar i klubbens historia och dess rötter i hälsorörelsen, med hälsofilosofen och läkaren Are Waerland som förebild. Den kände maratonlöparen Erik Östbye bidrog till att vidareutveckla föreningens hälsoprofil. Klubbens motto har alltid varit ”mens sana in corpore sano” – ”en sund själ i en sund kropp”. Den orange- och grönfärgade klubbdräkten symboliserar den uppgående solen och en grönskande miljö. Med Erik Östbye kom klubben också att få den långlöparprofil den har i dag.

 Solvikingarna – en löparklubb med bredd