Om Solvikingarna

Solvikingarna är en klubb för långdistanslöpning, med löpare på alla ambitionsnivåer. Med våra cirka 200 medlemmar är Solvikingarna en av Sveriges mest aktiva löparklubbar

Solvikingarna arrangerar varje år två stora löptävlingar: Göteborgs Marathon med halvmarathon andra lördagen i oktober, Sylvesterloppet på nyårsafton.

Klubbens verksamhet kretsar kring löpträning på alla ambitionsnivåer, med ledarledda träningspass fyra dagar i veckan, året runt. Alla fyllda 16 år är välkomna att delta, yngre i målsmans sällskap. Klubbens träningsverksamhet utgår från klubbstugan i Skatås med adress Terränglöparen 13( stuga 17) (vägbeskrivning hittar du här). Här hittar du också klubbens kansli.

Utöver den ordinarie träningen ordnar klubben träningshelger, temakvällar, klubbmästerskap och andra tävlingar som är öppna för även andra än medlemmar. Klubben arrangerar också resor till stora tävlingar utanför Göteborg, som exempelvis Lidingöloppet. Onsdagar 10.00 samlas klubbens veteraner (+65 år) och daglediga för lättare löpträning.

I Solvikingarnas stadgar betonas att klubbens verksamhet syftar till att utveckla människor positivt både fysiskt, psykiskt, socialt och kulturellt. En god hälsa ger ett rikare liv. Rökning, alkohol och andra droger är förbjudet inom klubbens verksamhet.

Föreningen grundades den 17 januari 1962. Namnet Solvikingarna bottnar i klubbens historia och dess rötter i hälsorörelsen, med hälsofilosofen Are Waerland som förebild. Den kände maratonlöparen Erik Östbye bidrog till att vidareutveckla föreningens hälsoprofil. Klubbens motto har alltid varit ”mens sana in corpore sano” – ”en sund själ i en sund kropp”. Den orange- och grönfärgade klubbdräkten symboliserar den uppgående solen och en grönskande miljö. Med Erik Östbye kom klubben också att få den långlöparprofil den har i dag.

 Solvikingarna – en löparklubb med bredd.