Vårtävlingarna i mars - Anmälan har öppnat

Våren för löpare i Göteborg inleds, precis som den har gjort i mer än femtio år, med de förträffliga träningstävlingarna Vårtävlingarna i Skatås två helger i rad i mars (9 och 16). I fjol fick tävlingen på 8 km för första gången ställas in. Det berodde på det bitvis mycket isiga underlaget, men för 16 km/32 km helgen efter hade det tinat nog för att det gick att springa.

Ingen vet egentligen när traditionen började med att ha en träningstäving på den skogsbilväg  som nu kallas Åttan eller Grusåttan i Skatås. Det var i alla fall den tidens löpare som ville ha ett test inför Kungsbackaloppet, som på den tiden var årets stora utmaning.

Idag är det både elitlöpare och motionärer, som vill ha en test på formen efter vinterns grundträning, som ställer sig på startlinjen i Vårtävlingarna.

I år går Vårtävlingarna 8 km lördag 9 mars och Vårtävlingarna 16km/32km lördagen efter  16 mars.

Vårtävlingarna ger dig en test på formen, för en kostnad på 100 kr per tävling. Du får allt utom medalj för de pengarna. Så ge dig chansen att få ett pers på Göteborgs mesta berömda moitonsspår Grusåttan.

Årets information finner du här.  Anmäler dig gör du här.

Om det är varmt och soligt i mars som det ofta verkar vara på Vårtävlingarna (dock inte 2018)  vet vi inte som arrangörer, men om det är det så kan det bli deltagarerekord. 2017 sprang 271 löpare (tävlingsrekord)  8 km och det blev även rekord lördagen därpå med 242 löpare.

När det gäller 8 km, så  dyker ofta elitlöpare med Göteborgsanknytning och även elitorienterare upp i denna säsongspremiär, som har central sanktion.  När startskottet går så är det alltid full fart första 500 fram till Stenen, innan oftast farten sänks något. 2017 fick dock Mikael Ekvall springa på nytt banrekord 23:08 för att skaka av sig Schweiziska världsmästaren i sprintorientering Matthias Kyburz 23:21 och Robin Lindgren :23:43 (Grusåttanpers med 40 sekunder)

När det gäller 16 km och framför allt 32 km så kanske inte lika många elitlöpare anmäler sig, men det är ändå goda löpare som kommer.  16 km är ett utmärkt test inför kommande Göteborgsvarv.  16 km banan har liknande höjdkurva som Varvet , med långa raka flacka partier och några långa men inte så branta stigningar. Det visade sig stämma  i praktiken 2017, då Malin Strand segrade med ett härligt flyt i löpningen på en riktigt bra tid ( 58:16) på 16 km med snittfarten 3:45 per km Två månader snittade Malin 3:40 per km på Göteborgsvarvet, ett flyt som innebar sm-guld på halvmaraton!

32 km är i stället en bra test för den som siktar på en mara under våren/sommaren.

Banan för 8 km  är Grusåttan i Skatås som löps ett varv medurs. Exakt varvlängd är 7777 meter. Underlaget är huvudsakligen grus, möjligen även snö eller is beroende på väderläget. Tidtagning sker med chipp .Grusåttan är ett mycket brett lättsprunget spår som till stora delar är flackt. Dock finns det 3 rejäla motlut.

Helgen därpå går den andra Vårtävlingen över 16 km (två varv) eller 32 km (4 varv + en extra slinga för att få till hela distansen)

Det delas då även ut priser för bästa resultat för båda tävlingarna sammanlagt 8+16

På bilden ovan från 8 km 2017  syns iförst  Malin Strand före Ville Larsson båda Sävedalens AIK,  efter dessa och utan markkontakt syns Frida Kristiansson Örgryte IS Friidrott. Efter henne kommer ytterligare en Strand, nämligen Lina Strand Göteborg-Majorna OK.  Sen syns Christoffer Forsberg Hälle IF och Mattis Hallberg  IK Uven.


Kategori: Vartavlingarna Inlagd 2019-01-10 22:36:00 av Stefan van den Berg Uppdaterad 2019-03-04